Publicat per

PAC 1 – Perfil dels usuaris de Twitter a Espanya

Bon dia,

us deixo la meva PAC 1 en format escrit per a què pugueu llegir-la més fàcilment. En cas de voler mirar els gràfics, podeu accedir al document que adjunto.

 

A l’hora d’elaborar el social media plan d’una empresa, un dels aspectes més importants en la seva planificació és identificar els públics a qui es vol dirigir. En aquest sentit, l’objectiu d’aquest informe és dibuixar els diferents tipus d’usuaris de Twitter a Espanya durant el 2022, les seves característiques personals i socials així com les seves activitats més freqüents a la xarxa.

Twitter és una xarxa social que genera grafs dirigits (Navarro. 2022), produint-se relacions bidireccionals o unidireccionals: persona A veu que el que publica la persona B perquè la segueix, però no al contrari. Aquesta característica de Twitter fa que sigui una xarxa social òptima per a què les marques portin a terme el seu social media plan i arribin a més persones.

L’estudi al que fem referència es sustenta en la base de dades de l’Enquesta Global de Consumidors de Statista fins l’agost de 2022 (aquesta base de dades s’actualitza cada tres mesos) i reflecteix una visió general dels usuaris/es de Twitter a Espanya: demografia, estils de vida, opinions, tendències polítiques i punts de contacte de màrqueting. Es comparen els usuaris de marca[1] contra es usuaris en general i no s’inclouen xarxes de missatgeria com ara Whasapp.

 

Ús en comparació amb d’altres Xarxes socials

Amb una quota d’usuaris del 43% (Gràfic 1), Twitter és la quarta xarxa social més important a l’Estat espanyol darrera d’Instagram, Youtube i Facebook. Això vol dir que el 43% dels espanyols/es, més de 20 milions de persones, segons les dades demogràfiques de l’INE, tenen un compte de Twitter a Espanya. L’ús d’aquesta xarxa social va créixer un 14% els dos últims anys.

Perfil demogràfic

El 53% dels usuaris de Twitter són homes i el 36% tenen uns ingressos mitjans. Cal destacar que un 70% dels usuaris d’aquesta xarxa social tenen ingressos mitjans i alts. Aquesta és una dada important de cara a buscar persones amb un poder adquisitiu elevat (Gràfic 2).

El 35% viuen a grans ciutats contra un 8% que viuen a zones rurals. També consumeixen amb relativa freqüència mitjans tradicionals, com televisió i cinema. Aquesta última dada és de rellevància en plantejar una campanya publicitària en diferents suports, sabent que es pot fer arribar el mateix missatge per diferents mitjans al mateix target.

A Twitter, els usuaris de marca son relativament més joves (un 28% tenen entre 18 i 29 anys) que els usuaris generals (21% en la mateixa franja d’edat) Mirar Gràfic 3. Dels usuaris de marca, un 53% son homes contra un 49% dels usuaris generals.

Una proporció relativament alta d’usuaris de Twitter, més d’un 30%, tenen un títol universitari (Gràfic 4).

 

Freqüència

El 79% dels usuaris de Twitter estan a les xarxes socials diàriament i més del 50% solen demanar menjar a domicili o fan reserves de restaurants via online. Més que per a un determinat tipus d’empresa com restaurants o serveis de repartiment, aquesta dada pot servir per conèixer els idioms of practice dels usuaris de Twitter que es presenten com a persones que consumeixen serveis d’oci a través d’Internet, més encara sabent que un percentatge elevat d’usuaris d’aquesta xarxa s’hi connecten diàriament.

Estil de vida

Aquest apartat permet conèixer com viuen els usuaris de Twitter per tal de poder definir millor els seus interessos de consum.

Més de la meitat dels usuaris/es prioritzen una vida honesta i respectable o tenir relacions felices que tenir èxit o les tradicions (Gràfic 5). La majoria dels usuaris d’aquesta xarxa social viuen en parella i tenen fills/es (Gràfic 6). Un 11% es consideren part de la comunitat LGBTQ+.

Els interessos més destacats dels usuaris/es de Twitter son les pel·lícules, sèries, música, viatges que els esdeveniments polítics i socials o les finances (Gràfic 7).

Actituds de consumidor

Al 62% dels usuaris de Twitter no els importa la publicitat si els continguts no tenen cap cost (Gràfic 8) i el 17% son innovadors o usuaris de nous productes. Aquesta primera dada és important per a les empreses que volen engegar una campanya publicitària en aquesta xarxa social.

Les seves principals preocupacions son l’atur, la situació econòmica, la salut i la seguretat social o el canvi climàtic. La majoria, un 40%, tenen una tendència política d’esquerres contra un 26% de dretes.

Punts de contacte de màrqueting

Les dades que mostrarem a continuació defineixen els idioms of practice dels usuaris d’aquesta xarxa social a través de les seves activitats dintre d’ella. Conèixer aquesta activitat es de gran importància per definir el tipus de contingut que es crearà com a marca.

La gran majoria accedeixen a la xarxa social a través de el telèfon intel·ligent, seguida de la TV intel·ligent i l’ordinador portàtil (Gràfic 9). En comparació a d’altres xarxes socials, hi ha més usuaris/es de Twitter que hi accedeixen a través de consoles.

Les tres principals activitats dels espanyols/es a Twitter son els “m’agrada”, “missatges privats” i “seguir noves persones” (Gràfic 10). En comparació a d’altres xarxes, en Twitter s’interactua més amb empreses. Aquesta dada és fonamental per a la generació de branding i d’activitats de fidelització.

Finalment, una dada molt important extreta d’aquest informe és que els usuaris de Twitter recorden més els anuncis en comparació a els usuaris/es d’altres xarxes socials (Gràfic 11). Aquesta dada és important de cara a aconseguir un posicionament orgànic i fidelitzar clients a través de Twitter.

 

TaboadaJulian_PAC1

Christian Taboada Julian

Grau de Comunicació

UOC

 

 

Bibliografia i Webgrafia

 

 

 

 

 • ACED TOLEDANO, C. (2021). “Comunicació i continguts en mitjans socials”. Barcelona: Fundació Universitat Oberta de Catalunya (FUOC).

 

 • NAVARRO BOSCH, C. (2022). “Estructura i ús de les xarxes socials. Plataformes, públics i llenguatges en xarxes socials”. Barcelona: Fundació Universitat Oberta de Catalunya (FUOC).

[1] Un usuari de marca, o un client que posseeix i mostra fidelitat a la marca.

Debat4el PAC 1 – Perfil dels usuaris de Twitter a Espanya

 1. Eduïna Batalla Morales says:

  Bona tarda, Chistian.

  Després de llegir el teu informe m’ha semblat interessant comentar-lo amb tu. En primer lloc volia donar-te l’enhorabona pel teu informe, has fet una molt bona feina.

  Twitter és una xarxa social que genera graf dirigits, els usuaris de la plataforma responen a les notícies i a les opinions de manera oberta, cada node és un tweet de la conversa i les arestes representen les relacions que s’estableixen entre els diferents tweets. Dit això, em sembla atractiu el paper que desenvolupa la plataforma per veure alguns indicadors. La transcendència d’una conversa mostra l’interès social cap a un tema, a través de Twitter es poden evidenciar les tendències, cosa que pot afectar a la construcció de l’agenda política, l’agenda dels Mitjans i evidentment, l’agenda pública o social. Unes tendències que poden decantar-se cap a la marca si tenim un bon prescriptor (influencer), així que cal tenir-ho en compte si tenim intenció d’utilitzar-la en la construcció d’un pla estratègic de comunicació digital.

  Per la seva idiosincràsia em sembla més una xarxa de discussió i desenvolupament de notícies i opinions, per contrastar-les i ampliar-les, que no pas una xarxa on les grans marques puguin tenir un perfil només per parlar d’elles. De fet, si mirem el perfil de Twitter de grans marques, veiem que les converses amb més interaccions són les que generen més controvèrsia, les utilitzades per netejar la seva imatge, desmitificant tòpics i generant una estratègia per millorar la seva reputació digital.

   

  Des del meu punt de vista, la plataforma també és clau per mantenir una conversa oberta amb l’audiència i extreure informació sobre les fortaleses i les debilitats de la marca.

  És una xarxa social que permet una gran segmentació d’usuaris per mitjà de les LLISTES, cosa que facilita la creació d’un pla de comunicació per cada tipus d’audiència.

  Saps què seria interessant? Saber quines altres xarxes socials tenen els usuaris de Twitter, per veure els seus interessos. Hi veig certes similituds amb l’informe que he fet jo sobre Linkedin, el nombre d’usuaris que es consideren formar part de la comunitat LGBTQ+, el tema de la publicitat a canvi de contingut de valor, les seves preocupacions i els seus interessos… en general crec que són dues plataformes que comparteixen gran part de les seves audiències.

  Un plaer llegir-te.

   

  Eduïna Batalla

  edibat@uoc.edu

  1. Christian Taboada Julian says:

   Moltíssimes gràcies pel teu retorn Eduïna i per haver-te llegit la meva feina amb tant de detall.

   Treballaré per afegir les teves reflexions i investigaré sobre la qüestió que planteges al final.

   Una abraçada!

 2. Mayra Pontes Rodrigues says:

  Bona tarda Christian, torno a deixar el comentari perquè per alguna raó que desconec s’ha borrat.
   
  Per a començar m’agradaria felicitar-te per l’anàlisi. M’ha semblat molt interessant perquè de manera breu expliques molt bé el perfil dels usuaris de Twitter a Espanya.
   
  Està molt ben estructurat amb els diferents apartats, ja que aquests generen informació diversa sobre els usuaris de manera estructurada. No obstant això, es podien haver posat els gràfics a la PAC o que en picar a sobre del número del gràfic et porti directament a aquest, perquè sigui més visual i entenedor sense haver de buscar-los. La bibliografia està completa, en canvi, els dos últims enllaços dels recursos no es poden obrir.
   
  Sobre la informació, si he entès bé i segons el que he llegit el tipus de perfil d’usuaris que destaca a Twitter a Espanya es caracteritza per a ser en majoritat: Homes amb ingressos mitjans/alts, que viuen a grans ciutats, usuaris de marca, amb parella i fills, amb interessos com les pel·lícules, sèries, música i viatges i amb una tendència política d’esquerres.
   
  Aquest tipus d’informació és important per a les empreses d’Espanya que tenen un perfil a twitter, per a generar estratègies i poder atraure aquest perfil majoritari.
   
  Seria molt interessant poder comparar aquestes dades de perfils d’usuaris a Espanya amb les d’un altre país per a veure les diferències.
   
  Bona feina, gràcies!

 3. Christian Taboada Julian says:

  Gràcies per les teves aportacions i suggeriments, Mayra. Treballaré per integrar-los en el meu informe.

  Salutacions!

Deixa un comentari